Sons · La veu

La veu és l’instrument més poderós que tenim els éssers humans per desbloquejar i harmonitzar el nostre cos físic i energètic, i és el que pot provocar un major impacte en l’expansió i el despertar de la consciència.

Una eina potent que s’ha fet servir en totes les cultures ancestrals per ajudar les persones en els seus processos de creixement i sanació, en rituals, meditació i el desenvolupament de la consciència espiritual.

La veu i els seus harmònics tenen la capacitat de modificar les ones cerebrals, baixar la seva freqüència, i portar-nos a un estat de gran calma i relaxació, a més, alleugen l’estrès, dissolen bloquejos, equilibren els dos hemisferis cerebrals i creen un sentiment de lleugeresa i benestar restablint la nostra vitalitat natural. El so de la veu humana pot ser molt subtil i alhora molt poderós, les seves ones vibratòries penetren profundament en cada cèl·lula del nostre cos i provoquen la seva harmonització.

La sanació amb la veu pot tenir els seus orígens en els mantres meditatius i sagrats de cultures mil·lenàries com els de l’Índia o el Tibet, i en els rituals i tradicions de cant i vocalització xamàniques de moltes cultures indígenes, però hi han actualment nombrosos exemples de sanació amb la veu humana, des de observacions estrictament científiques (com els treballs de Fabien Maman) fins a d’altres no menys vàlides de molts altres professionals.

Es considera a la veu humana com l’instrument vibracional més potent perquè és l’únic que està íntimament connectat amb la nostra essència, amb l’ésser, i pot intuïtivament triar la freqüència correcta i dirigir-la cap on sigui necessari. Hi ha diverses possibilitats terapèutiques amb el treball vocal però hi ha una modalitat de cant molt antiga que inclou els harmònics de la veu i que té el potencial de portar a la ment a estats de relaxació profunda, produir canvis positius en els camps energètics i facilitar processos de transformació i sanació.

Aquesta forma de cantar té diversos noms: el cant d’harmònics, el cant difònic, khöömei, o en anglès “overtone singing” o “throat singing” (cant de sobretons o cant de gola).

Consisteix en crear dues o més notes simultàniament amb la veu: una nota fonamental bàsica, i alhora, un o més sons superiors amb tons diferents, amb una relació entre notes coherent i harmònica, i amb unes proporcions matemàtiques exactes, les mateixes relacions que es repeteixen en tota la natura, des de l’estructura de l’àtom, les plantes i el cos humà, fins a les òrbites dels planetes…

Encara que hi ha diferents estils, els cants d’harmònics tradicionals que més es coneixen són els del poble Tuva i altres de la zona de Mongòlia.

També hi ha altres variants que poden semblar-se, com el cant dels monjos budistes de les escoles tàntriques de Gyuto i Gyume del Tibet, els cants del poble Xhosa d’Àfrica del sud, el cant litúrgic de Sardenya (potser l’única tradició de cantar harmònics que trobem a Europa) o els aborígens d’Austràlia que produeixen harmònics quan “canten” a través dels seus didgeridoos.

Les teories sobre per què els harmònics tenen propietats terapèutiques són nombroses. Des d’un punt de vista científic està comprovat que escoltar sons amb un gran contingut d’harmònics pot estimular l’escorça cerebral, baixar el ritme respiratori i el pols, alterar l’activitat del cervell, equilibrar la pressió sanguínia, etc, i molts experiments mostren que si la font sonora és la veu humana, tot això és encara molt més efectiu.

Hi ha molta bibliografia on es pot comprovar com s’entrellacen els coneixements sagrats i ancestrals de diferents cultures amb les teories científiques més actuals a l’hora de comprendre el poder dels harmònics i la seva gran contribució a la salut i el benestar en l’ésser humà.


I encara que tota aquesta informació és ja ben coneguda pels professionals centrats en el treball terapèutic amb la veu humana i el so, aquest és un camp que està començant a conèixer-se i que podria ser, segons alguns autors especialitzats, la gran medicina del segle XXI.

 

“La teva ànima té la seva pròpia melodia única, és una medicina sonora que et connecta amb un poder meravellós dins teu. Una vegada que es toca aquest poder, la vida mai torna a ser la mateixa. No has de ser músic ni cantant per accedir al poder transformador, la bellesa i saviesa del cant de la teva ànima.
 La veu pura és tan natural com la teva respiració i és per a tots. És el camí per despertar totes les energies de l’Amor.”

Chloe Goodchild

Back To Top
Contacteu-nos a través de WhatsApp
Contacteu-nos a través de WhatsApp